Entingen

Honden

Na de geboorte krijgt een pup met de eerste moedermelk afweerstoffen tegen de belangrijkste hondenziektes. Deze worden gedurende de eerste weken langzaam afgebroken. Daarom is het belangrijk om de pup op een leeftijd van 6 weken te vaccineren. Meestal wordt deze enting nog bij de fokker gedaan. Na 3 weken moet de pup weer voor pupvaccinatie en op 12 weken zijn 3e en laatste pupvaccinatie.

Daarna is het verstandig om honden nog 1 keer per jaar te laten enten.

Leptospirose

Recent is er een nieuw vaccin tegen Leptospirose uitgekomen. In tegenstelling tot het oude vaccin, welke bescherming bood tegen 2 leptospirose varianten, geeft het nieuwe vaccin bescherming tegen de 4 belangrijkste leptospirose-groepen die in Europa voorkomen. Dit nieuwe vaccin geeft daarnaast minder allergische reacties en is diervriendelijker geproduceerd dan het oude vaccin.

Honden die voor het eerst met dit nieuwe vaccin worden gevaccineerd moeten éénmalig na 4 weken een booster krijgen. Daarna kunnen zij weer jaarlijks hergevaccineerd worden.

Wij verwachten dat in de loop van het jaar het oude vaccin niet meer verkrijgbaar is. Momenteel hebben we zowel het oude vaccin als het nieuwe vaccin voor u op voorraad. De dierenarts zal vooraf aan de vaccinatie bij u informeren of u alvast wilt overstappen op het nieuwe vaccin.

Symptomen ziekte van Weil (leptospirose):
Koorts, niet eten, braken, bloedverlies in urine of ontlasting en uitdroging zijn enkele symptomen die veroorzaakt kunnen worden door de bacterie Leptospira.
Zeker als uw hond in contact kan komen met wilde knaagdieren of met stilstaand water, kan hij/zij leptospirose oftewel de Ziekte van Weil oplopen. Bij honden kan deze ziekte fataal verlopen, daarom wordt er standaard jaarlijks tegen gevaccineerd in Nederland.

Er wordt standaard geënt met de “cocktail” of “parvo-weil” met een mogelijke toevoeging van Rabiës (hondsdolheid) en/of kennelhoest.

D Distemper (hondenziekte)
H Hepatitis (besmettelijke leverziekte)
P Parvo
Pi Paraïnfluenza, een van de veroorzakers van kennelhoest
L Leptospirose (ziekte van Weil) (verspreid door rattenurine in (zwem)water)
R Rabiës (hondsdolheid, verplicht voor het buitenland
KC Paraïnfluenza en Bordetella Bronchiseptica (veroorzakers van kennelhoest) (soms verplicht voor verblijf in pension, verstandig voor honden die veel in aanraking zijn met andere honden, zoals bijv shows of cursussen)

Parvo

Kenmerken van een parvo besmetting zijn ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leidt tot uitdroging. Tevens gaat een parvo besmetting gepaard met sterk verminderde afweer tegen andere ziekten. Vooral jonge dieren zijn gevoelig voor parvo, dit maakt de pupentingen ook zo belangrijk!!

 

Rabiës

Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. Deze enting is verplicht als uw huisdier meegaat op vakantie naar het buitenland. Binnen de EU moet de enting 21 dagen van tevoren worden gegeven, de enting is vervolgens 3 jaar geldig. Een aantal landen (Scandinavische landen en Verenigd Koninkrijk) vereisen tevens een bloedonderzoek na de enting om aan te tonen dat er voldoende antistoffen zijn opgebouwd. Ook een Europees Paspoort en een identificatie chip zijn verplicht als uw huisdier mee gaat naar het buitenland!

Katten

Een kitten krijgt de eerste weken voldoende afweerstoffen om hem te beschermen tegen ziekteverwekkers. Daarna is het belangrijk om ze te vaccineren, dit kan al vanaf 6 weken. Voor een goede basis bescherming is het belangrijk om dit na 3 a 4 weken te herhalen. Daarna is het verstandig om ze nog 1 keer per jaar te inenten.

Er wordt standaard geënt tegen 2 ziektes; kattenziekte en niesziekte.

Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer ernstige, besmettelijke ziekte die met name voor problemen zorgt bij jonge katten. Het virus vermeerdert zich in de cellen van het beenmerg en de darmen. Belangrijke verschijnselen hierbij zijn een verminderde afweer en afwijkingen in het maagdarmkanaal (met buikpijn, diarree en braken tot gevolg)

Niesziekte

Niesziekte is een aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Verschillende virussen en bacteriën spelen een rol, evenals klimaat en huisvesting. De verschijnselen lijken op die van een verkoudheid, en naar mate de toestand verslechterd kan het virus ook blaasjes in de bek en ernstige neus- en ooguitvloeiing geven. Vaak treden er complicaties op als bronchitis en/of longontsteking. Een verkouden kat heeft niet per definitie de niesziekte.