Sterilisatie van hond en kat

Om zwangerschap te voorkomen bij uw huisdier, kunt u er voor kiezen om uw teef of poes te steriliseren. Sterilisatie is een alternatief voor het geven van de prikpil en/of poezenpil. Het herhaaldelijk geven van de prikpil en/of poezenpil vergroot de kans op baarmoederontsteking en borstkanker. De teef wordt dan niet meer loops en de poes niet meer krols. De voor- en nadelen van sterilisatie zijn:

Voordelen sterilisatie teef

  • Geen kans meer op baarmoederontstekingen. Baarmoederontsteking komt vaak voor bij de oudere teef.
  • De hormonen die vrij komen bij loopsheid, hebben ook invloed op de bloedsuikerspiegel. Dit kan op oudere leeftijd suikerziekte veroorzaken. Door sterilisatie wordt deze vorm van suikerziekte voorkomen.
  • De kans op borstkanker wordt verminderd doordat de hormonen die daarop van invloed zijn niet meer worden geproduceerd.

Voordelen sterilisatie poes

  • Er is geen kans meer op baarmoederontsteking.
  • Wanneer de poes langdurig de poezenpil krijgt, vergroot dit de kans op borstkanker. Borstkanker bij katten is vaak kwaadaardig.

Nadelen aan sterilisatie bij teef en poes

Over het algemeen is de energiebehoefte iets verminderd na een sterilisatie. Dus als u dezelfde hoeveelheid eten blijft geven, kan het zijn dat uw huisdier iets dikker wordt. Vaak verbetert de eetlust na een sterilisatie dus adviseren wij u om uw huisdier aangepast eten te geven. Kortom dik worden ze niet van een sterilisatie, maar wel van te veel eten.

Een extra tip: Sterilisatie hond via knoopgat chirurgie; dit is via beide zijden een kleine opening om de eierstokken te verwijderen. Voordeel kleine wondjes; minder beperkingen na de operatie.

Na de ingreep

Hechtingen laten verwijderen na 10 dagen.

Meer informatie over sterilisatie van uw hond of kat

Wilt u meer informatie over sterilisatie van uw hond of kat of bent u op zoek naar een geschikte dierenarts in Leeuwarden? Neem vrijblijvend contact op met Dierenartsenpraktijk Tolhuis uit Leeuwarden via 058-2673077 of vul ons contactformulier in.