Vlooien

Het probleem

Vlooien zijn ongewenste gasten op uw huisdier. Zijn kunnen vele malen per dag een lekkere bloedmaaltijd nemen van uw hond of kat. Deze vlooienbeten zijn de oorzaak van bijten, krabben, schuren etc. en niet te vergeten veroorzaken ze (soms) ook overlast bij de mens!

De levenscyclus van de vlo

Vlooien bij huisdierenEen vrouwelijke vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes vallen op de grond en na een paar dagen komen er larven uit. Deze larven lijken op kleine witte wormpjes. Zij eten zich rond aan vlooienpoepjes, vervellen twee keer en verpoppen zich na 1 tot 2 weken. De poppen liggen in hun cocon en komen alleen uit als ze op de juiste manier worden gestimuleerd. Zo kunnen poppen vele maanden tot zelfs een jaar lang, een bron van herinfectie zijn. De lengte van de levenscyclus is afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur, die binnenshuis over het algemeen zeer gunstig zijn voor de vlo-ontwikkeling.

De aanpak

Bij het zien van de eerste vlo kunt u het beste meteen maatregelen nemen. Bedenk dat 90% van de vlooien zich niet op het dier bevinden, maar in huis!! Een vlooienkam is absoluut niet voldoende om vlooien mee te bestrijden.

Omgeving

Heel belangrijk, maar niet voldoende, is dagelijks stofzuigen (vooral in de hoeken). Behandel de vloeren en eventuele ligplaatsen, zoals de mand, deken en/of bank, goed met een spray die zowel de vlooien als larven doodt.

Huisdieren

Behandel alle in huis aanwezige dieren gelijktijdig en regelmatig.
Hiervoor bestaan de volgende mogelijkheden;

  • Vlooiendruppels moeten in de nek worden gedruppeld (bijv Advantage, Frontline)
  • Vlooienspray deze zijn er voor de dieren en de omgeving (bijv Frontline)
  • Tabletten of druppels in de bek Nadeel is dat een vlo eerst moet bijten voor het product werkt, deze tabletten doden de vlo niet, maar maken hem alleen steriel zodat hij zich niet voort kan planten.
  • Injectie Door de dierenarts toe te dienen. Een dergelijke injectie is meer geschikt voor katten die veel binnen zijn. Ook hiervoor geldt dat het middel de vlooien niet doodt, maar steriel maakt.
  • Vlooienbanden Vaak is deze methode niet afdoende. De werking beperkt zich vaak tot het gedeelte bij de nek, zodat er vaak op rug en achterkant een aanvullend middel nodig is.