Wormen

Wormen zijn kleine parasieten die in het lichaam van uw hond of kat leven. De meest voorkomende wormen zijn de spoelworm en de lintworm.

De Spoelworm

Spoelwormen leven in de darm. Ze kunnen van enkele cm tot wel 18 cm lang worden en zijn geelwit tot roze. In de ontlasting zijn spoelwormen vrijwel nooit te zien, maar soms wel in het braaksel. Als de wormen zijn ingedroogd zien ze eruit als opgerolde elastiekjes. De spoelwormen kunnen het lichaam van uw hond of kat op verschillende manieren binnendringen. Bij de hond worden de pups al in de baarmoeder van de teef besmet, terwijl de kitten voornamelijk door het drinken van de moedermelk worden besmet. Op oudere leeftijd verloopt de besmetting vooral via het oplikken van de wormeitjes op de vacht.
Bij een jong dier kun je spoelworminfectie herkennen aan het zogenaamde “wormenbuikje” en slechte groei.
Bij volwassen honden en katten is er meestal niets te merken van een spoelwormen infectie, soms hebben ze wat dunne ontlasting en zijn ze niet optimaal in conditie.

De kans dat mensen, met name kinderen, zich met eitjes van spoelwormen besmetten is vrij groot omdat er overal in de directe omgeving honden- en kattenontlasting ligt. De larfjes die uit de eitjes komen kunnen overal in het lichaam komen, soms op gevaarlijke plaatsen (b.v. in de ogen). Ze veroorzaken kleine ontstekingen. Bij mensen groeien ze niet uit tot volwassen wormen.

De lintworm

Lintwormen leven in de darm en kunnen afhankelijk van de soort, van 1 cm tot enkele meters lang zijn. Ze bestaan uit een kop en een groot aantal segmenten die gevuld zijn met eitjes.
Als deze segmentjes loslaten, komen ze uit de anus kruipen. Soms zijn ze ook in de ontlasting te zien. Wanneer de segmentjes zijn ingedroogd lijken ze net rijstkorrels. Bij een zware besmetting worden de dieren mager, krijgen ze een doffe vacht en zijn ze meer vatbaar voor ziekten.

Hartwormmug bij huisdieren

Hartworm

De hartworm komt met name voor in warme gebieden, waaronder Zuid-Europa. Deze parasiet wordt overgebracht door muggen, die bij het bijten van de hond (of kat) besmettelijke larven in de huid inbrengen. Wanneer u uw hond meeneemt op vakantie naar risico gebieden, dan is het raadzaam om preventieve maatregelen te nemen.

Behandeling

  • Uw huisdier blijft alleen vrij van darmparasieten als u deze regelmatig, d.w.z. minimaal 4x per jaar, een ontwormingskuur geeft.
  • Houd uw huisdier vlooienvrij. Vlooien kunnen lintwormen overbrengen.
  • Ontworm uw huisdier ook als deze niet in contact komt met andere dieren. U kunt zelf ook wormeitjes meenemen, bijvoorbeeld onder uw schoenen (deurmat)
  • Ontworm uw huisdier als deze in een kennel, pension of mee op vakantie is geweest. Een wormbesmetting kan op zo`n plaats snel optreden.
  • Ontworm een poes of teef voor de dekking.
  • Jonge dieren moeten vaker ontwormd worden, dit kan vanaf 4 weken. Dan met 6 weken herhalen en dan nog eens met 8 weken. Vervolgens om de 2 maand.